Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Minimalizace rizik úvěrového rozhodovacího procesu banky
Skovajsa, Radek ; Kryštof, Zdeněk (oponent) ; Čižinská, Romana (vedoucí práce)
Práce ve své teoretické části popisuje vývoj českého bankovnictví s důrazem na jeho porevoluční přerod v podmínkách tržní ekonomiky. Na konkrétní případové studii je demonstrován rozhodovací úvěrový proces banky, který je založen na metodice a postupech směřujících k maximální eliminaci úvěrového rizika. Současně je však prezentován i mírně modifikovaný subjektivní názor na rozhodnutí o konkrétním obchodním případu. Je zdůrazněno, že každé rozhodnutí banky musí být v souladu s pravidly ČNB. Závěr celé práce potvrzuje maximální úsilí tuzemských bank o minimalizaci rizik při svém rozhodovacím procesu, což se odráží i v současném stabilním vývoji českého bankovnictví.
Diagnostika vysokonapěťových kondenzátorů pro kaskádní napěťový násobič
Baev, Dmitriy ; Špinka, Jiří (oponent) ; Krbal, Michal (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je nalezení vhodné metody měření částečných výbojů (PD) v dielektriku vysokonapěťových kondenzátorů. V teoretické části této diplomové práci je popsán mechanismus vzniku a škodlivým působením částečných výbojů na izolaci vysokonapět’ových kondenzátorů. Jsou popsany globální galvanická metoda měření částečných výbojů, princip činnosti kaskádního napět’ového násobiče, jeho hlavních komponent, ty jsou vysokonapět’ový kondenzátor a usměrňovací dioda, možnosti měření kvality kondenzátorů pro napět’ové násobiče, výhody a nevýhody a princip činnosti přístroje HIPOTRONICS DDX-8003 s pulzním diskriminačním systémem. V experimentální části diplomové práci je seznámení s diagnostikou vysokonapět’ových kondenzátorů pomocí laboratorního měření na elektronickém můstku a s pomocí systému měření částečných výbojů. Je popsán navrh vhodné uspořádání elektrod, které eliminuje vliv korony, která znemožňuje měření částečných výbojů i ztrátového činitele (tg ). Analýzování získaných dat z měření a určení úroveň kvality, případně nastalé degradace měřených kondenzátorů. Výsledkem práce by měl být návrh rychlé metodiky pro nalezení nekvalitních kondenzátorů za účelem zvýšení spolehlivosti napěťového násobiče.
Studium podmínek vzniku a eliminace akrylamidu vznikajícího při tepelném zpracování potravin.
Marková, Lucie ; Jarošová, Alžběta (oponent) ; Buňka, František (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Akrylamid (AA), pravděpodobný lidský karcinogen, vzniká jako nežádoucí kontaminant reakcí redukujících sacharidů s asparaginem v potravinách rostlinného původu při jejich tepelném opracování nad 120 °C. AA je nejčastěji stanovován metodami GC/MS a LC/MS MS po předchozí izolaci z matrixu v široké škále potravin. Zatížení spotřebitelů AA z potravin je podle našich zjištění vyšší u mladých lidí (1,8 – 3,8 g/kg bw/den), což odpovídá odhadům JECFA FAO/WHO z roku 2006. V zájmu ochrany zdraví vedla hodnocení zdravotních rizik k doporučení snížit tvorbu AA již v procesu zpracování potravin uplatněním dostupných opatření vyplývajících z poznání mechanizmu jeho tvorby. Hlavním cílem disertační práce bylo rozšíření znalostní databáze o možnosti eliminace AA ve vybraných druzích tepelně zpracovaných potravin. Studium bylo zaměřeno na cereální potraviny, které se významně podílí na expozici AA, zvláště pak na chléb a sladké sušenky. Veškerý obsah AA v chlebu se nachází v kůrce, která představuje 5 15 % celého chleba. Chleby připravené v domácí pekárně z chlebových směsí obsahují v kůrce přibližně 30 – 75 µg/kg, kdežto chleby z obchodní sítě 2 až 10x více, v závislosti od složení a podmínek přípravy a pečení chlebů. Pro udržení kvality chlebů z domácí pekárny po celou dobu trvanlivosti směsi byla navržena optimalizace chlebových směsí zvýšením obsahu droždí, což při dostatečně vysoké aktivitě kvasnic pozitivně působí také na redukci AA. Monitoring obsahu AA v sortimentu pečivářských výrobků ukázal vyšší obsah AA v diabetických sušenkách, které obsahují namísto sacharózy fruktózu. U tří z nich dokonce překračoval směrnou hodnotu (500 µg/kg) pro komoditu „sušenky“ o více než 1,5násobek. Pro minimální zásah do technologie jejich výroby byla navržena eliminace AA aplikací enzymu asparagináza, kdy koncentrace enzymu a vhodný způsob jeho použití v průmyslových podmínkách byl předem testován na modelových systémech. Optimalizací podmínek aplikace enzymu bylo dosaženo snížení obsahu AA v diabetických sušenkách o více jak 40 % aniž by došlo k ovlivnění organoleptických vlastností finálních výrobků. Součástí práce bylo i studium vlivu antioxidantů na vznik AA, kdy byl obsah AA v perníkách účinně snižován použitím fenyklu, anýzu, hřebíčku, vanilky či bílého pepře (o 9 – 21 %). Naopak koriandr a skořice jeho obsah výrazně zvyšovali (o 18 – 54 %). Jelikož mezi DPPH• radikál zhášející aktivitou extraktů koření a obsahem AA nebyla pozorována korelace, konečný obsah AA byl patrně ovlivněn chemickým složením koření a reaktivností jednotlivých složek v matrici. V práci zkoumané metody se jeví jako vhodné způsoby eliminace AA ve vybraných potravinách, ale jejich konkrétní použití je nutné optimalizovat s ohledem na složení potravin, jejich zpracování a použitou technologii. Odhad dopadu aplikace navržených způsobů eliminace AA na celkovou expozici ukázal, že zatížení organismu AA u studentů středních škol z České a Slovenské republiky lze snížit v průměru o 10 %. Tento pokles je krokem vpřed pro snížení možného rizika vzniku rakovinného onemocnění konzumací potravin s vysokým obsahem AA. Zároveň je významnou informací pro výrobce potravinářských produktů v uplatňování dostupných a ověřených metod eliminace AA, které by hodnoty zatížení lidského organizmu AA z potravin pomohly ještě více snížit.
Optimální dispozice pracovišť bezpečnostní kontroly cestujících
Bordovský, Lukáš ; Janík, Radomír (oponent) ; Šplíchal, Miroslav (vedoucí práce)
Závěrečná diplomová práce rozebírá jednotlivé prvky pracoviště bezpečnostní kontroly a řeší jejich optimalizaci s ohledem na předpisovou stránku věci a také začlenění do dispozičního řešení stávajících prostor s vizí navýšení poptávky přepravy. Řeší problematiku eliminace elektromagnetického rušení detekčních prostředků pracoviště a navrhuje možné řešení jejich odstranění. Práce je primárně vztažena k letišti Praha – Ruzyně.
Ekologické dopady vytápění
Vypušťáková, Veronika ; Poláčik, Ján (oponent) ; Baláš, Marek (vedoucí práce)
Tématem této bakalářské práce jsou ekologické dopady vytápění. První část obsahuje informace o vybraných škodlivinách, které nepříznivě působí na životní prostředí a zdraví člověka. Druhá část je věnována porovnání znečišťujících látek u kotlů na tuhá, kapalná a plynná paliva. Poslední třetí část se zaměřuje na návrhy opatření pro eliminaci nežádoucích vlivů škodlivin.
Eliminace hluku šestipólového asynchronního motoru
Lexa, Jakub ; Janda, Marcel (oponent) ; Ondrůšek, Čestmír (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá hlukem elektromagnetického původu šestipólového trojfázového asynchronního motoru. Úkolem práce bylo provedení literární rešerše. Analýza problému obsahuje matematické výpočty v prostředí Matlab a následně je porovnává se skutečným motorem. Poslední částí práce je souhrn podmínek pro asynchronní motory s nízkou hlučností.
Diagnostika vysokonapěťových kondenzátorů pro kaskádní napěťový násobič
Baev, Dmitriy ; Zatloukal, Miroslav (oponent) ; Krbal, Michal (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je nalezení vhodné metody měření částečných výbojů (Partial discharge, PD) vysokonapěťových kondenzátorů v dielektriku. V teoretické části této diplomové práci je popsán mechanismus vzniku částečných výbojů a škodlivé působení částečných výbojů na izolaci vysokonapěťových kondenzátorů. Je popsána globální galvanická metoda měření částečných výbojů, princip činnosti kaskádního napěťového násobiče a jeho hlavních komponent (vysokonapěťový kondenzátor, usměrňovací dioda). Současně jsou uvedeny možnosti měření kvality kondenzátorů pro napěťové násobiče. V experimentální části diplomové práce je seznámení s diagnostikou vysokonapěťových kondenzátorů pomocí měření na elektronickém můstku a s pomocí systému měření částečných výbojů. Je popsán návrh vhodného uspořádání elektrod, které eliminuje vliv koróny, ta znemožňuje měření částečných výbojů i ztrátového činitele tg . Práce analyzuje získaná data z měření a určuje úroveň kvality, případně nastalé degradace měřených kondenzátorů. Výsledkem práce měl být návrh rychlé metodiky pro nalezení nekvalitních kondenzátorů za účelem zvýšení spolehlivosti napěťového násobiče.
Trvale udržitelné nakládání s komunálním odpadem
Širůček, Vojtěch ; Niesner, Jakub (oponent) ; Klimek, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nakládání s biologicky rozložitelným komunálním odpadem. V práci je zhodnocen současný stav a způsoby možného nakládání s tímto druhem odpadu. Důraz je kladen především na účelné využití odpadu. Cílem práce je návrh možného řešení eliminace skládkování komunálního odpadu v podmínkách České republiky v souladu s legislativními požadavky Evropské unie.
Vliv přídavných látek na obsah akrylamidu v tepelně opracovaných potravinách
Marková, Lucie ; Ciesarová, Zuzana (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Akrylamid je nežádoucí karcinogenní složka tepelně opracovaných potravin, vznikající reakcí monosacharidů a asparaginu. V práci byl sledován vliv amonných a sodných kypřících látek na obsah akrylamidu v perníkách, přičemž byly aplikovány jak samotné tak v kombinaci s L-asparaginázou, která katalyzuje hydrolýzu asparaginu a tím eliminuje tvorbu akrylamidu v matrici. V práci byl také studován vliv vybrané řady anorganických solí na obsah akrylamidu v modelové matrici simulující složení cereálních výrobků. Zároveň byl sledován vliv těchto solí na aktivitu L-asparaginázy s cílem optimalizace podmínek její aplikace v technologii výroby cereálních potravin. Na základě experimentů bylo zjištěno, že je možné zredukovat obsah akrylamidu přídavkem L-asparaginázy o 40 % a anorganickými solemi v rozsahu 30 - 99 %, když nejvyšší účinnost eliminace měli sloučeniny NH4Cl a CaCl2.
Příčiny eliminace koní ve vytrvalostních soutěžích a jejich prevence
ŠVARCOVÁ, Jana
Cílem diplomové práce bylo zjistit, zpracovat a vyhodnotit informace o nejčastějších příčinách eliminací koní vznikajících při vytrvalostních závodech v České republice. Informace o veterinárním stavu koní byly získány od hlavních rozhodčí různých závodů konajících se na území České republiky z vytrvalostních karet, do kterých se zaznamenávají faktory hodnocené během soutěží a kde lze zjistit, co se nejčastěji zhoršuje a jak se příčina projevuje. Veterinární karty jednotlivých koní a závodů byly vybírány náhodně. Veterinární karty byly vyhodnoceny plným textovým komentářem uvádějícím detailní popisy jednotlivých zhoršených faktorů, včetně četnosti výskytu. Poté bylo naznačeno, jak by bylo možné problémům předejít. Jednotlivé údaje byly sumarizovány a byly vyjádřeny rozdíly mezi jednotlivými skupinami soutěží. Na základě analýzy veterinárních karet od účastnících se koní v soutěžích vytrvalosti byla vyvozena doporučení, jak vzniklým problémům předejít, s jakými problémy by měli jezdci během závodu počítat. V práci jsou popsány nejzávažnější a nejčastější problémy koní ve vytrvalosti. Bylo zjištěno, že nejčastějším důvodem eliminace koní ve vytrvalostních závodech je faktor Chody neboli Lameness. Nejčastěji se zhoršujícím faktorem při veterinárních kontrolách byl Mucous Membrane. U více jak 80 % koní se během závodu zhoršily více jak dva faktory, které nebyly v průběhu závodu nijak vylepšeny, ba naopak často i ještě více zhoršeny. Na zhoršení faktorů působí mnoho vlivů, a to od tréninku a přípravy koně až po znalost koně samého. Z výsledků je patrné, že většina jezdců v České republice není dostatečně informována. Dochází k nedostatečné péči o koně při vytrvalostních závodech. Jezdci nejsou dosti zkušení na to, aby dokázali předejít zranění či zhoršení zdravotního stavu koně a poté následnému vyloučení ze závodu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.